Is ballonvaren veilig?

Ballonvaren is statistisch gezien de veiligste vorm van luchtvaart. Belgische piloten zijn opgeleid volgens de Europese normen en beschikken over een professionele pilootvergunning. Indien de ballonvaart afgelast wordt, zal dit steeds voor uw veiligheid zijn. Al het materiaal voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en wordt jaarlijks geïnspecteerd door de technische dienst van het Bestuur van de Luchtvaart.

Wat als ik hoogtevrees heb?

Uit ervaring durven we zeggen dat hoogtevrees geen probleem is in een ballonmand. U hebt geen contact met de grond zodat uw hoogtevrees wegvalt.

Is er een leeftijdslimiet?

Kinderen kunnen meevaren wanneer zij vergezeld zijn van een volwassene en minimum 1,20 meter groot zijn. Anders kunnen zij niet over de rand van de mand kijken. Ook oudere mensen zijn welkom aan boord. Wanneer u zich avontuurlijk genoeg voelt en goed te been bent kan u meevaren. Wij vragen wel bij de boeking te vermelden of er kinderen of oudere mensen meevaren.

Wat trek ik aan om te gaan ballonvaren?

Wij raden iedereen aan een stevig paar schoenen aan te doen. Bottines of stapschoenen zijn ideaal ; dit om te voorkomen dat voeten omslaan tijdens de landing. Verder hoeft u zich niet speciaal te kleden alhoewel een lange broek het makkelijkste is, we weten immers nooit waar we landen. Een petje of hoedje beschermt uw hoofd dan weer tegen de warmte van de brander.

Waar varen we?

Onze vaste opstijgplaatsen bevinden zich in Roeselare, Brugge, Kortrijk,  Ieper en Doornik  maar op aanvraag vertrekken wij in gans Vlaanderen. De keuze van opstijgterrein wordt beïnvloed door de windrichting, windsnelheid en de aanwezigheid van voldoende landingsmogelijkheden in de vaarrichting.

Wanneer varen we?

Ballonen kunnen alleen varen als er geen thermiek meer is, en als de wind in de avond afneemt ofwel s morgens vroeg.
Vanaf 2 uur voor zonsondergang, tot zonsondergang is de meest ideale tijd om te varen met een luchtballon.

Is het koud daarboven?

Neen, ballons varen met de wind mee, dus de soms snijdende wind valt boven weg. Zelfs bij vriestemperaturen kan er gevaren worden. De branders stralen deels ook warmte uit naar beneden, zodat het in de mand meestal warmer is dan aan de grond. - windsnelheid aan de grond minder dan 10 knopen (±18 km/h) - windsnelheid op 500 voet (150m) minder dan 20 knopen (±36 km/h) - zicht meer dan 1500m - wolkenbasis hoger dan 1000 voet (300m) - geen buien in een straal van circa 15km om de ballon - geen kans op onweer.

Hoe lang duurt een ballonvaart?

Elke vaart is een unieke belevenis waar we geen exacte tijdsduur kunnen opzetten. De vaart zelf, van opstijgen tot landen, duurt minimum één uur. Het hele evenement duurt drie tot vier uur.

Waar landen we?

Ballonnen kan men niet sturen. Het zal de wind zijn die bepaald waar we uitkomen. Het zoeken naar een geschikte landingsplaats kan spannend zijn en vergt de nodige concentratie van de piloot. We proberen niet in gewassen of bij dieren te landen om schade te vermijden.

Hoe geraken we terug thuis?

Onze grondcrew heeft de ballon gevolgd tijdens de vaart en zal zo snel mogelijk op de landingsplaats zijn. Het "volgen" kan soms even spannend zijn als de vaart zelf. Familie en vrienden kunnen met eigen wagen volgen. Het is best boeiend om met de eigen wagen de jeep van ons team te volgen.

Kan men het hele jaar door ballonvaren?

Ja, de meeste vaarten hebben plaats tussen april en oktober. We kunnen varen bij zonsopgang of een tweetal uur voor zonsondergang. In de winterperiode kan de hele dag door gevaren worden. Mag ik roken ? Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.

Mag ik foto- en videoapparatuur meenemen?

Ja, dat mag. Maar wij zijn niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging.

Hoe weet ik of de geplande ballonvaart doorgaat?

Voor een ochtendvlucht wordt er de avond ervoor contact met u opgenomen. Voor een avondvlucht hebben wij op de afgesproken datum contact met u. U krijgt dan van ons te horen of de vaart doorgaat. We spreken dan ook af hoe laat u verwacht wordt en vanaf welke plaats we zullen vertrekken. Als de ballonvaart niet kan doorgaan, maken wij direct een nieuwe afspraak met u.
Annulaties in de laatste 48 uur voor de geplande ballonvaart leiden tot nietigheid van uw ticket. 

Hoe kan ik een ballonvaart boeken?

Een ballonvaart kan u op verschillende manieren boeken.
U kan de tickets bestellen op de site. Wil je het ticket schenken? klik dan zeker de cadeauverpakking aan ! 
U kan ons steeds bellen, e-mailen of ons online contactformulier invullen. 

Kan ik een ballonvaart cadeau geven?

Jazeker. Wij hebben hiervoor een cadeaubon ter beschikking. Dit is een tegoedbon dewelke kan ingeruild worden tegen een ballonvaart. Deze bon is 2 jaar geldig . Verkochte bonnen worden niet teruggenomen door Air Events.

Last minute annulaties

Last minute annulaties (48 uur voor de vaart)kunnen we niet aanvaarden, en leiden tot nietigheid van uw ticket.

Was een super ervaring!

Lore Dewulf

Ontdek onze ballonvaarten op maat

Lees meer

Ballonvaren in buitenland

Ochtenvaart boven Mexico, vaart boven de rijstvelden van Thailand, op 7 kilometer van de Gazastrook in Israël, boven de zandbak van Dubai of over de Oostenrijkse Alpen?
Jaarlijks vaart Air Events op de gekste plekken ter wereld met de luchtballon.   

Ontdek onze avonturen